att tävla med täby Sim

I samråd med Verksamhetsansvarig beslutar tränare vilka externa tävlingar en grupp ska delta i. För att få tävla externt ska simmaren kunna simsättet regelrätt (start, simning, vändning, målgång) på träning för att inte bli diskvalificerad. Sträckan bör ha simmats på Utmanaren innan man simmar den externt.

Tävlingar som finns upptagna i Stockholms eller Svenska Simförbunds tävlingskalender är s.k sanktionerade tävlingar. Det innebär att det är godkända tidtagningssystem med back-up och att det är utbildade funktionärer som håller i tävlingen.

Anmälningar, Startavgifter och Strykningar
Alla anmälningar görs via tränare för alla tävlingar.

Då klubben vill ge alla simmare möjlighet att få tävla, betalar Täby Sim startavgifter (50 – 70 kr/individuell start) för externa tävlingar. Det är därför viktigt att tränare snarast får bekräftat om en simmare kan vara med eller inte på en extern tävling.

Strykningar lämnas oftast in senast 1 timme för tävlingsstart, dvs i samband med att insimmet börjar. De simmare som inte är närvarande eller har hört av sig då kommer att strykas. Efter att anmälningstiden har gått ut (ca 2 veckor innan tävling) kan man stryka simmare, men startavgiften återbetalas inte. Om simmare stryks pga av dubbelbokning av aktiviteter (ex innebandy turnering eller släktträff) debiteras startavgifterna familjen.

Vid vissa tävlingar debiterar arrangören en straffavgift (c:a 300 kr) för ”tom bana”. Detta inträffar då strykningar har kommit in för sent. Kom därför ihåg att snarast meddela ansvarig tränare om simmaren blivit sjuk på tävlingsdagen. Även straffavgiften kommer att debiteras familjen om tränare inte fått information i tid.

Alla som tävlar i sanktionerade tävlingar måste ha en licens. Den genereras första gången man tävlar i sådan tävling. Licensavgiften debiteras via klubben till simmare en gång per år.

Vad händer på en extern tävling?
Var ute i god tid, det kan vara svårt att hitta fram till simhallen eller att få parkering. Kom ihåg att ringa till ansvarig tränare om ni blir försenade för att förhindra strykning (se ovan).

Simmare – anmäler sig till sin tränare. De som inte blivit avprickade eller meddelat att de är försenade till samling, kan komma att strykas.

Tränaren tar hand om simmare på insimmet. Det är viktigt att få värma upp och känna på vattnet och startpallarna, att få vända mot en ny vägg, etc. etc.

Simmaren ansvarar för sin egen utrustning i en väska på bassängplan så man själv lätt kommer åt det man behöver.

I god tid (15 – 20 min) före ett lopp påbörjar man uppvärmning och uppladdning. Musklerna måste vara redo för tävling när loppet börjar! Det brukar gå mycket fort mellan heaten, så det gäller att vara på plats och förberedd när det är dags. Tränare kan inte springa runt och leta efter simmare som snart ska simma. Simmare håller därför kontakt med sin tränare under hela tävlingen för att inte missa en start.

Efter loppet går simmaren direkt till sin tränare för att få feedback och kommentarer. Här är det bra om simmarna kan ”vänta på sin tur” om flera simmare har simmat i samma heat. Efter feedback talar tränaren om vad som bör göras (simma av, eller ladda om inför nästa lopp) beroende på tid. Efter man badat av kan simmaren gå till familjen för ytterligare peppning. Kom ihåg att meddela tränare.

Föräldrar – sitter på läktare/annan publikplats. Det är alltid roligare om Täby-föräldrarna sitter tillsammans och bildar hejarklack. Tänk på att det är varmt i simhallen.

Ibland är tävlingen under 2 pass (fm och em) med lunchpaus. Beroende på hur lång paus och hur långt det är att åka, väljer man om man åker hem och äter eller har lunchmatsäck med.

Start- och Heatlistor

Startlistan är en sammanställning av de simmare som är anmälda per gren. Den brukar publiceras några dagar före tävlingen.

När alla strykningar är inlämnade (ofta när insimmet börjar) kan man göra heatlistan där man ser i vilket heat och på vilken bana simmaren ska simma. Den brukar vara klar strax innan tävlingsstart. Listorna sätts upp i simhallen och brukar även finnas för försäljning till publik.

Utrustning till tävling
Simmare bör packa sin väska själv kvällen innan tävling. Då kan man ta ansvar för sin egen utrustning och inte skylla ifrån sig om något saknas.

- Godkänd baddräkt/badbyxa, minst 2-3 st (helst 1 per lopp + insim)
- Badmössa, 2st
- Simglasögon, 2st
- Täby Sim tröja
- Ev shorts
- Gympaskor
- Vattenflaska
- Matsäck (smörgås, frukt, yoghurt, nötter)
- Kulspetspenna. För att kunna skriva upp heat/bana

Förberedelsen
Förutom bra träning, är sömn och bra mat de bästa förberedelserna.

Den som regelbundet går och lägger sig i tid har sällan en sömnskuld att ta igen. Dagarna innan en tävling är det särskilt viktigt att simmare får sina 9-10 timmars sömn per natt.

Att äta bra mat mår vi alla bra av – alltid.

Till frukost på tävlingsdagen bör det vara långsamma kolhydrater (ex gröt eller yoghurt +müsli) så man står sig och inte blir hungrig direkt. Efter insimmet kan det vara bra att fylla på med en smörgås eller frukt. Likaså efter varje lopp behövs extra energi i form av ex en frukt.

LYCKA TILL!!