Simskola - Täby simhall

Här finner ni all information om vår simskola. Länst ned finner ni även förtydligande och förklaringar om alla grupper, vilka förkunskaper som krävs samt vilka märkesprov som testas i respektive grupp. Om ni inte finner alla svar här så kanske dem finns med under vår simskola FAQ.

För att göra anmälan till vår simskola klicka här

 

ENTRE & BAND

Vid uppstart av ny termin delar vi ut gröna entréband till alla som ska delta i vår simskola, dessa band används också för att låsa skåpet. Banden är aktiverade hela terminen och lämnas sedan in på avslutningstillfället. Både föräldrar och barn kommer in med ett gemensamt band.


Dessa gröna band täcker bara entren till simskolan. Vill man bada innan eller efter simskolan får man prata med Medley i receptionen.

Utdelning av banden sker ovanför trappen vid entrén:

Måndag-Fredag Kl 15:30-18:30

Lördag 08:00-10:30

Söndag 15:45-17:15

 

SAMLINGSPLATSER

Baddaren, Sköldpaddan, Pingvin Nybörjare och Pingvin Fortsättning har alla lektioner i Multibassäng 1. Samling sker utanför dörren till Multibassäng 1 och sedan släpper instruktörerna in vid lektionsstart.

Fisken, Hajen Nybörjare och Hajen Fortsättning har lektioner ute i grunda delen av stora bassängen. Samling sker vid bana 0-1.

Fråga gärna någon med en Täby Sim tröja om ni känner er osäkra på var ni ska vara!

 

LEKTIONSTIDEN

Vårt upplägg följer Simlinjen. Det innebär att våra lektioner är 40 minuter långa. I dessa minuter inkluderas samling, upprop, eventuella landövningar och runt 30 minuters bassängtid.

 

ANTAL LEKTIONSTILLFÄLLEN

En termin består av 8 tillfällen och våra lektionsplaneringar är uppbyggda så att vi kontinuerligt övar på och testar målen för varje grupp.

 

MÅL FÖR VÅRA GRUPPER

Våra mål för varje grupp är tydliga och följer simlinjens riktlinjer. Läs mer om rekommenderade förkunskaper och våra målsättningar för alla grupper under simskola och teknikskola - Simskola - Täby simhall

 

NÄSTA STEG & REKOMMENDATIONER

Vid slutet av varje termin fyller våra instruktörer i rekommendationer för varje deltagare. Där fyller de i vilken grupp de anser är lämplig för nästa termin. Vid eventuella funderingar om rekommendationerna tveka inte att fråga instruktörerna!

Rekommendationerna hittar ni på deltagarens konto.

 

VAR FÅR MAN VARA SOM MEDFÖLJANDE VUXEN?

Om barnet är 6 år eller yngre får man sitta med alla tillfällen oavsett nivå.

Om barnet är 7 år och äldre välkomnar vi att man sitter uppe på läktaren under träningstid.

Om man vet med sig att sitt barn klarar av att delta i simskolan utan er nära vid bassängen, uppmuntrar vi att man sätter sig en liten bit bort (oavsett ålder). Så att det inte blir för stimmigt runt bassängen där undervisningen sker.

Oavsett ålder ska man vara tillgänglig på läktaren eller i närheten av träningsplatsen. Vid toalettbesök eller annat uppskattar vi ert samarbete!

Om man kommer sent till en lektion ser vi gärna att medföljande vuxen följer med hela vägen fram till bassängen och hjälper till att hitta rätt. Våra ledare har fullt fokus på barnen i vattnet och kanske inte alltid ser vilka som går på bassängkanten!

Om barnet är 12 år eller yngre ska den medföljande vuxna alltid lämna/ hämta sitt barn vid samlingsplatsen vid start/sluttid för träning.

 

SIMHALLENS REGLER

Barn under 12 år måste,oavsett simkunnighet, alltid ha sällskap av vuxen i simhallen.

Om man ska vistas på bassängplan ska man vara ombytt till badkläder alternativt träningskläder (t-shirt och short/tajts i material Syntet).

 

AVBOKNING OCH ERSÄTTNING

Alla eventuella avbokningar eller ombokningar sker via: kansli@tabysim.se. Läs mer om våra allmänna villkor

Täby Sim är en ideell förening utan vinstintresse och därför har vi inte möjlighet att ersätta inställda tillfällen under terminen som inträffar på grund av orsaker som vi som simskola inte kan påverka. Det kan tex vara kontaminerat vatten eller väderförhållanden.

Om en lektion skulle ställas in pga orsaker vi kan påverka, till exempel personalbrist, försöker vi till största möjliga mån erbjuda ersättningslektioner. Ekonomisk ersättning utgår ej.

 

SJUKANMÄLAN

Om simmaren inte kan närvara under en lektion behöver ingen sjukanmälan/frånvaroanmälan göras. Vid uteblivet tillfälle ges ingen kompensation. Vid längre tids sjukfrånvaro vänligen kontakta oss.

 

UTRUSTNING

Förutom badkläder kan simglasögon användas om barnen kan hantera dem själva (utan föräldrar och simlärares hjälp). Vi rekommenderar att börja använda simglasögon från Pingvin Fortsättning och uppåt.

Har man längre hår som hänger ner i ansiktet rekommenderar vi att man sätter upp håret i en tofs eller använder badmössa.

 

ATT TÄNKA PÅ

Tänk på att inte äta för nära inpå lektionen samt gå på toa innan lektionens start

Prata med instruktörerna (eller kontakta oss via mail) om eventuella speciella behov så att vi kan ta hänsyn till det under lektionerna.

 

KONTAKT OCH AKTUELL INFORMATION

Mail: kansli@tabysim.se

På vår hemsida kan ni hitta all den senaste informationen om scheman, kursmål och andra spännande nyheter från Täby Sim! Ni är varmt välkomna att besöka oss för att hålla er uppdaterade med vad som händer i vår verksamhet: Täby Sim

OBS! Om ni skulle byta mailadress, glöm inte att ändra detta på barnets medlemskonto. Eller kontakta kansliet för ändring. Vi skickar ofta värdefull information via mail.
Det är också bra att hålla ett öga i skräpkorgen! Ibland hamnar våra utskick där.

PS! Håll utkik på vår hemsida för info om vår sommarsimskola på Kvarnbadet och Täby Simhall!


Baddaren
Baddaren

Vad tränar vi?
Vi tränar vattenvana (doppa, bubbla och flyta) under lekfulla former. Barnen får även börja träna på att flyta på rygg utan flythjälpmedel. Inga simglasögon får användas.

Vad kan och vågar barnet?
Baddaren är rätt nivå för barn som vågar gå i bassäng där de bottnar själva. Mamma och pappa är inte med i bassängen.

Märkesprovet
Barnet ska göra alla saker 5 gånger.
För Baddaren grön: Provet får genomföras på grunt vatten.

 • Andas in, hålla andan och blåsa ut i vattenytan med hakan i vattnet.
 • Doppa hakan och båda öronen.

För Baddaren blå: Provet får genomföras på grunt vatten.

 • Doppa: doppa huvudet under vatten.
 • Bubbla: andas in, hålla andan, blåsa ut luften under vattnet.
 • Glida: Glida i vattnet 5 sekunder med raka, framsträckta armar. Ansiktet ska vara under vattenytan. Barnet får göra frånskjut och använda handstöd med platta. Barnet kan göra provet där han eller hon bottnar.
Sköldpaddan
Sköldpaddan

Vad tränar vi?
Vi tränar vidare på vattenvanan och övar på att flyta utan flythjälpmedel. Barnen får även börja träna på benspark på mage och rygg. Inga simglasögon får användas.

Vad kan och vågar barnet?
Sköldpaddan är rätt nivå för barn som vågar doppa huvudet, bubbla, glida och att gå i bassäng där de bottnar själva.

Märkesprovet
För Sköldpaddan: Provet får genomföras på grunt vatten.

 • Flyta: barnet ska flyta fem sekunder i ryggläge. När 5 sekunder gått ska barnet göra en rotation från ryggläge till magläge, utan att röra vid botten.
 • Flyta 5 sek på mage
 • Flyta 5 sek på rygg
 • Hämta föremål med båda händerna från botten.
Pingvin nybörjare
Pingvin nybörjare

Vad tränar vi?
Vi fokuserar på siminlärning, barnet får öva simtag på mage och rygg. Vi tränar också crawl, bröstsim och ryggsim mer och mer, sänker botten lite grann 2 tillfällen så barnet inte bottnar. Inga simglasögon får användas.

Vad kan och vågar barnet?
Rätt nivå för barn som känner sig trygg att ha huvudet under vattenytan och som redan kan flyta själva på rygg och mage. Barnen ska ha klarat Sköldpaddan.

Märkesprovet
Baddaren gul
Barnet ska göra alla saker 5 gånger på djupt vatten.

 • Doppa: doppa huvudet under vatten.
 • Bubbla: andas in, hålla andan, blåsa ut luften under vattnet.
 • Glida: Glida i vattnet 5 sekunder med raka, framsträckta armar i streamline. Ansiktet ska vara under vattenytan. Barnet kan göra provet där han eller hon bottnar.

För Silverpingvin: Provet får genomföras på grunt vatten.

 • Simma: 10 meter med valfritt simsätt på mage och rygg
 • Flyta: 10 sekunder
 • Hoppa: från kant eller brygga
 • Doppa: hämta upp föremål från botten med båda hända
Pingvin fortsättning
Pingvin fortsättning

Vad tränar vi?
Vi fortsätter med simtag på mage och rygg. Vi tränar crawl och ryggsim mer och mer. Använd gärna simglasögon och badmössa.

Vad kan och vågar barnet?
Rätt nivå för barn som känner sig trygg att ta sig fram 10 m både på mage och rygg på grunt vatten och som kan vara där de inte bottnar. Barnet ska ha klarat Pingvin nybörjare för att var med här.

Märkesprovet
För Guldpingvin: Provet ska genomföras på djupt vatten

 • Simma: 10 meter valfritt simsätt i magläge
 • Simma: 10 meter i ryggläge
 • Flyta: 10 sekunder på mage och rygg
 • Hoppa: från kant eller brygga
Fisken
Fisken

Vad tränar vi?
Vi tränar vidare på simsätten och blir bättre och bättre på dem. Jobbar vidare med kullerbyttor och andning i de olika simsätten.

Vad kan och vågar barnet?
Fisken är rätt nivå för barn som redan kan simma 10 m valfritt simsätt på mage och 10 m ryggsim på djupt vatten. Barnet ska även kunna flyta på rygg och mage i 10 sekunder och klara pingvin fortsättning. Använd gärna simglasögon och badmössa.

Märkesprovet

Silver fisken: Provet ska genomföras på grunt vatten

 • Simma: 25 meter med valfritt simsätt på mage
 • Hoppa: från kant eller brygga

Guld fisken: Provet ska genomföras på djupt vatten

 • Simma: 25 meter med valfritt simsätt på mage
 • Dyka: från kant eller brygga

Järnmärke: Provet ska genomföras på djupt vatten

 • Simma: 50 meter bröstsim eller frisim. 25 m ryggsim, Flyta 1 min eller 10 m.
 • Dyka: från kant eller brygga
Hajen nybörjare

Vad tränar vi?
Vi förbättrar tekniken i crawl, rygg och lägger till bröstsimmet mer. Vi dyker från pall och lär oss mer mot tävlingsimning. Vi tränar även Bad och Båtvett och livräddning. Använd gärna simglasögon och badmössa.

Vad kan och vågar barnet?
Hajen är rätt nivå för barn som kan simma minst 25 m ryggsim på djupt vatten, 50m bröstsim eller frisim på djupt vatten samt dyka från kant på djupt vatten.

Märkesprovet
Hajen Brons: Provet ska genomföras på djupt vatten

 • Simma: 100 meter med valfritt simsätt

Hajen Silver: Provet ska genomföras på djupt vatten

 • 100 m valfritt simsätt på mage varav 25 m i ryggläge på djupt vatten
 • 12,5 m i magläge, gör en rotation från mage till rygg utan att röra botten och simma 12,5 på rygg.

Bronsmärket: Provet ska genomföras på djupt vatten

 • 100 meter bröstsim, 50 meter ryggsim
 • Flyta 1,30 sek eller 20 m.
 • Livräddning: kunna hjälpa en nödställd person med förlängda armen. Kunskap om punkterna 1-3 i Bad och båtvett.
Hajen fortsättning

Vad tränar vi?
Vi jobbar vidare med tekniken i crawl, ryggsim, bröstsim och lär oss grunderna till fjärilsim. Vi lär oss vändningar i alla simsätten. Vi tränar även Bad och Båtvett och livräddning. Använd gärna simglasögon och badmössa.

Vad kan och vågar barnet?
Hajen är rätt nivå för barn som kan simma minst 100 m valfritt simsätt på mage och 50 m ryggsim på djupt vatten. Barnet ska ha klarat hajen nybörjare för att kunna vara med här.

Märkesprovet
Hajen Guld: Provet ska genomföras på djupt vatten

 • Simma: Totalt 200 meter valfritt simsätt, 150 meter i magläge och 50 meter i ryggläge
 • Hoppa eller dyka: från 1 meter
 • Livräddning: kunna hjälpa en nödställd person med förlängda armen. Kunskap om punkterna 1-3 i Bad och båtvett.
 • Simma 12,5 meter i magläge, göra en rotation till ryggläge utan att röra botten, därefter simma 12,5 meter i ryggläge.

Simborgarmärket: Provet ska genomföras på djupt vatten

 • Simma: Totalt 200 meter valfritt simsätt på djupt vatten.
Intensivsimskola barn

Under sommaren och skolloven erbjuder vi intensivkurser från måndag till fredag, antingen under en eller två veckors period. Kursen finns tillgänglig för alla nivåer i simskolan! 

 

Bläckfisken

Bläckfisken är gruppen för barn med olika funktionsvariationer. Upplägget i Bläckfisken är mer flexibelt än i våra andra simskolegrupper. Med färre deltagare, fler tränare och möjlighet för föräldrar att delta i vattnet. Vi anpassar, tillsammans med er föräldrar, upplägget och målet med träningarna.

Det går ej att anmäla själv till denna gruppen. För att anmäla er till denna gruppen, ta gärna kontakt med en tränare alt. skriv till oss på kansli@tabysim.se så ordnar vi det :)